Bodemonderzoeken, risico-evaluaties, bodemsaneringsprojecten, milieukundige begeleiding, grondverzetsstudies, hemelwater- en grondwaterstudies, ontdek wat Universoil voor jou kan betekenen.
In de mate van het mogelijke integreren we de bodemsanering in je activiteiten- of productieplanning, of houden we rekening met de organisatie van bijvoorbeeld een bouwwerf.
Sowieso is het noodzakelijk om groen licht te krijgen van de overheid voordat de bodemsanering van start kan gaan.
Projecten kunnen niet wachten. Daarom stelt ons studiebureau altijd een saneringsconcept voor dat niet alleen aansluit bij je project, maar ook een minimale impact en hinder veroorzaakt. De voorgestelde saneringstechniek houdt rekening met de omvang van de bodemverontreiniging en met de aan- of afwezigheid van een gebouw of andere infrastructuur. Ze combineert waar mogelijk de saneringswerken met de bouwwerkzaamheden.
Er zijn verschillende saneringstechnieken mogelijk. De uiteindelijke keuze wordt bepaald door de verontreinigingsparameters, de omvang van de bodemverontreiniging, het bodemtype en de aanwezigheid van gebouwen en andere infrastructuur. Sommige saneringsvarianten zijn efficiënter dan andere en het is onze opdracht om verschillende saneringsconcepten t.o.v. elkaar te vergelijken en te evalueren. Universoil houdt rekening met de geldende bodemsaneringsnormen en beoordeelt de risico’s in functie van de vastgestelde concentraties, om zodoende niet te veel of te weinig te saneren. Tevens zoekt Universoil de beste afzetmogelijkheden voor verontreinigde grond en puin, ook hier weer met het oog op kostenefficiëntie.
Universoil staat haar klanten ook bij op projecten met grondverzet.
Tijdens de aanleg van ondergrondse parkeergarages, kelders, funderingen, zwembaden, regenwaterbekkens of andere projecten dient voorafgaand aan de afgraving van de grond de kwaliteit van de uit te graven gronden te worden geëvalueerd. In welk gewest de bestemming van de uitgegraven grond is gesitueerd, bepaalt het type onderzoek.
Universoil is erkend in de drie gewesten (Brussel, Wallonië en Vlaanderen) en voert de bodemonderzoeken uit die nodig zijn om de kwaliteit van de uitgegraven bodem te bepalen. Er worden stalen genomen en de fysische en chemische kwaliteit van de grond wordt bepaald.
Aan de hand van een Rapport de Qualité de Terre (Wallonië), een Technisch Verslag (Vlaanderen of Brussel) wordt de methode van afvoer van de uitgegraven grond bepaald en geoptimaliseerd (hergebruik als “grond”, rechtstreeks hergebruik op een site waar aanvulling nodig is, afvoer naar een tijdelijk opslagplaats of grondreinigingscentrum, of uiteindelijk naar een stortplaats). De mogelijkheid tot hergebruik ter plaatse wordt ook beoordeeld, rekening houdend met de voorwaarden geldend binnen het betreffende gewest.
Deze rapporten worden vervolgens gevalideerd door de betrokken administratie, Walterre (Wallonië), Grondbank (Vlaanderen) of Leefmilieu Brussel (Brussel).
Zodra de grondtransportdocumenten zijn afgeleverd, kunnen de grondwerken uitgevoerd en indien nodig begeleid
worden zodat gegarandeerd kan worden dat de werken uitgevoerd worden in overeenstemming met de vastgelegde afzetmogelijkheden. Indien nodig zal Universoil de grondwerker bijstaan door extra stalen te nemen tijdens de grondwerken om zodoende de afvoerkosten te beperken en te optimaliseren.
Een nauwkeurige en grondige evaluatie, voorafgaand aan het project, levert tijdswinst op en verlaagt het risico op onverwachte kosten tijdens de werkzaamheden.
Bij de realisatie van nieuwe projecten gaat steeds meer aandacht naar de nieuwe eisen inzake hemelwaterbeheer. Het opnieuw infiltreren van regenwater in de bodem draagt de voorkeur boven de afwatering via de riolering. Met behulp van een permeabiliteitstest meet Universoil het infiltratievermogen van uw terrein.
Wanneer de bodem verontreinigd is worden deze onderzoeken gekoppeld aan een beoordeling van de impact van infiltratie op de bodemverontreiniging.
In samenwerking met de architecten van het project bekom je vervolgens een ontwerp dat afgestemd is met het geplande project en de omgeving van de site.
Bij een grondwaterverlaging in het kader van bouw- en infrastructuurwerken dient bij melding of vergunningsaanvraag de impact van de bemaling op de bodemverontreiniging in de omgeving bepaald te worden.
Universoil helpt je hierbij met:
Door de klimaatverandering ontstaan meer droogteperiodes afgewisseld met intensere regenbuien. Er ontstaan daardoor overstromingen ondanks de lagere grondwaterstanden.
Al jaren wordt in België geleidelijk de regelgeving bijgestuurd om hierop een antwoord te bieden. Infiltratie en buffering van hemelwater en bouwprojecten in overstromingsgevoelige gebieden moeten daardoor tegenwoordig al uitgebreid beschreven worden vanaf de aanvraag voor een omgevingsvergunning.
Universoil ontwikkelde daarom de benodigde expertise voor
Om de installatie van een open systeem geothermie te kunnen realiseren op een verontreinigd of potentieel verontreinigd perceel volgens de Ordonnantie Bodem, is het noodzakelijk om de impact van het BEO veld op de bodemverontreiniging na te gaan alvorens over te gaan tot volgende stappen. Wij stellen dergelijke impactstudies op teneinde advies te bekomen vanwege de bodemafdeling van Leefmilieu Brussel.